Новини Балове Благотворителност

Виенски Бал София 2003

Под патронажа на министъра на правосъдието на Република България Антон Станков и Негово превъзходителство посланика на Република Австрия д-р Карл Дийм.

Наред с Новогодишния концерт на Виенските филхармоници, Виенският бал е станал синоним за висока култура на развлечение и се е превърнал в образец за провеждането на много балове в целия свят. В този смисъл Виенският бал е истински посланик на австрийската столица,който очарова хиляди хора с духа на виенския валс.

Балът е бил средството на дипломацията по време на Виенския конгрес през 1814-1815 г., когато се решава съдбата на Европа след ерата на Наполеон.
Своят истински блясък баловете придобиват при кайзер Франц Йозеф и императрица Сиси, а мястото им на провеждане е дворецът Хофбург.

И до днес баловете са съставна част от карнавала. По време на продължаващия няколко месеца бален сезон във Виена се организират около 250 такива прояви, като кулминацията е Оперния бал.
Освен това се правят балове на филхармониците, юристите, медиците, офицерите, индустриалците, сладкарите и много други.
Виенски балове се организират и извън Европа – Ню Йорк, Вашингтон, Хонг Конг, Пекин, Сингапур, ако трябва да назовем само някои градове.
Тази година средствата събрани на благотворителния Виенски бал в София ще бъдат предоставени за закупуване на медицинска апаратура за МБАЛСМ “Н. И. Пирогов” – София.

Провел се на 22 март 2003г. в зала София на Кемпински хотел Зографски.