Новини Балове Благотворителност

Виенски Бал София 2005

Под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и на посланика на Австрия у нас Карл Дийм, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи /МВнР/.

Баловете водят началото си от виенския карнавал “Фашинг”. По време на празнуването на обикновения народ е позволено да носи костюми и маски и да подражава на църковните и държавните власти, както и на блогородниците, без страх от наказание. Подигравките обаче стават прекалено дръзки и императрица Мария Терезия издава декрет с една единствена точка: маските завинаги да изчезнат от улицата. Впоследствие празненствата се преместват в сградите, което поставя началото на баловете. Своя истински разцвет те достигат по времето на император Франц Йозеф (1765-1790) и императрица Сиси. Мястото на провеждането им е Хофбург.

Сдружение „Виенски клуб“ организира тазгодишния Виенски бал в залите на хотел „Хилтън“ на 5 февруари. Д-р Карл Дийм – извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия, на откриването приветства гостите с думите: „Като посланик на Австрия особено се радвам, че станалият вече традиционен Виенски бал в София печели все повече приятели. През изминалата 2004 г. с многобройните културни прояви документирахме тясното сближаване на австрийско-българските дипломатически отношения през тяхното 125-годишно съществуване. Тазгодишният бал в нова атмосфера е свързващо звено между предишната и настоящата година, която ще донесе за Австрия много юбилеи и паметни събития. С повечето от тях бихме могли да бъдем истински горди, защото те отразяват смелостта и жизнеспособността на австрийския народ. Затова е напълно оправдано тези юбилеи да се отбележат и в чужбина, като тук началото е нашият бал…“

Вицепремиерът Николай Василев приветства гостите и благодари на домакините за предоставената възможност хората да се срещнат, разговарят и танцуват в една прекрасна обстановка.

Събраните средства от Виенски бал 2005 г. бяха разпределени между:
Александровска болница – сектор по мануална терапия, физиотерапия и рехабилитация при Неврологична клиника
Дом за дейци и ветерани на културата
МБАЛСМ “Н. И. Пирогов”
Манастир “Св. Спас”
Съюз на българските писатели
Фондация “Хр. Бръмбаров”
ДМА “П. Владигеров” – постановка на Учебния оперен театър